جستجو
Close this search box.
جستجو
Close this search box.
جستجو
Close this search box.

نقش ذخیره سازها در دیتا سنتر (قسمت دوم)

 

Global Hot Spane

شاید بهتر بود این گزینه را در قسمت اول همبندی معرفی می کردیم، اما ترجیح دادیم که به صورت یک قابلیت مجزا آن را بررسی کنیم. اگر به خاطر بیاورید زمانی که در حال تعریف همبندی هستید می توایند یک هارد به ازای هر والویم به صورت خالی و اضافه قرار دهید تا در صورت خرابی هر یک از هاردها به صورت خودکار عمل بازیابی اطلاعات بر روی هارد اضافه صورت گیرد. حال اگر تعداد والیوم هایی که تعریف می کنید زیاد باشد، تعداد هاردهایی که بلااستفاده می شود زیاد خواهد بود و باعث هدر رفت و افزایش هزینه می شود. برای رفع این مشکل می توان یک یا دو هارد را به صورت اشتراکی و اضافه در بین تمامی همبندی ها در نظر گرفت. بدیهی است که تمامی والیوم ها به یک باره خراب نمی شوند و به یکباره نیاز به هارد اضافه (Spare) ندارند. به این مدل اصطلاحا Global Hot Spare گفته می شود.

استفاده از Global Hot Spare در محصولات ذخیره ساز کیونپ

 

iSER

امروز یک ذخیره ساز فقط جهت نگهداری اطلاعات مورد استفاده قرار نمی گیرد بلکه ممکن است حتی ماشین های مجازی نیز بر روی آن اجرا شوند. به همین دلیل ترافیک شبکه در برخی از موارد حتی به بیش از 10G نیز می رسد. شاید به نظر برسد که این مشکل را بتوان با قرار دادن یک کارت شبکه 10Gb/s بر روی ذخیره ساز حل کرد. اما واقعیت این است که پروتکل TCP/IP سربار (Over Head) بسیار زیادی دارد و باعث افزایش پردازش و تندی سیستم می گردد. هرچه سرعت ترافیک بیشتر شود، درگیری منابع نیز بیشتر می شود. برای حل این مشکل چه می توان کرد؟ راهکار: برای حل این مشکل می توان به جای استفاده از کارت های شبکه 10G رایج از کارت های شبکه ای استفاده کرد که از پروتکل iSER پشتیبانی می کنند. این کارت در حال حاضر ساخت شرکت ملنکس (mellanox) است که در واقع ارتباط شبکه را از روی حافظه اصلی طرف اول با حافظه اصلی طرف گیرنده از طریق لایه فیزیکی برقرار می کند. به این ترتیب براحتی می توان از دست سربار پروتکل TCP/IP رها شد.

Worm

Worm یا Write Once / Read Many یکی از قابلیت هایی است که سرپرستان شبکه به دنبال آن هستند. هک یا دستکاری اطلاعات توسط هکرها، واقعه ی ناخوشایندی است که امکان برا دارد برای هر کسی اتفاق بیوفتد. حتی در برخی از موارد، سرپرستان سیستم از این تغییرات مطلع نبوده و عمل پشتیبان گیری نیز صورت گرفته و نسخه بک آپ هم آلوده می شود. برای جلوگیری از بروز چنین مواردی می توان قسمت هایی از ذخیره ساز را به صورت Worm تعریف نمود. در این حالت اطلاعات اصلی یک بار در آن محل ذخیره می شود و پس از آن می تواند به تعداد نامحدودی از روی آن خوانده شود. اما اگر بخواهیم بر روی همین اطلاعات داده جدید قرار دهیم، این امکان وجود نخواهد داشت. به این شکل می توان جلوی برخی از حملات از بین برنده اطلاعات را گرفت. جهت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به مقاله Wormمراجعه کنید.  

شتاب دهنده ها

سرعت در بین منابع سیستم از جمله پردازنده، حافظه اصلی (Ram) و هارد به هیچ عنوان یکی نیست و همواره منابع کندی مانند هارد باعث ایجاد گلوگاه برای منابع دیگر سیستم یا حتی سیستم های دیگر می شوند. برای برطرف کردن این معضل می توان با قرار دادن رابط های واسطی به نام کش(Cache)  تا حد زیادی این مشکل را مرتفع نمود. در واقع شتاب دهنده (Cache Acceleration) یک حافظه سریع است که در بین هارد و حافظه اصلی قرار می گیرد و باعث می شود که دو ابزار کُند و تند انطباق بیشتری پیدا کرده و برای همدیگر گلوگاه ایجاد نکنند. در برخی از برندها، ذخیره ساز به گونه ای طراحی شده است که بتوان در تمامی درایوهای آن از اس اس دی استفاده کرد. به این مدل از ذخیره سازها به اصطلاح All Cache گفته می شود که به لحاظ میزان بهره وری در بالاترین رده قرار دارد و برای سرویس هایی که نیاز به سرعت بسیار بالا دارند یا بار ترافیکی و پردازش سنگین در آن ها وجود دارد می توان از این مدل ذخیره سازها استفاده کرد. به طور مثال مدل QNAP TS-1640dc v2 از سری ذخیره سازهای کیونپ به عنوان All Cache استفاده می شود. خلاصه مطلب آن است که اگر از هارد درایوهای معمولی با سرعت 7200 دور یا پایین تر استفاده می کنید و قرار است سرویس های بلادرنگ بر روی آن ها قرار گیرد پیشنهاد می شود که ذخیره ساز خود را به گونه ای انتخاب کنید که از حالت کَش پشتیبانی کند.  

مجازی سازی

مجازی سازی یا Virtual Machine یکی از سرویس هایی است که همواره در هر مرکز داده ای مورد استفاده قرار می گیرد. اگر نقش ذخیره سازها را در این مقوله بخواهیم بررسی کنیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • تهیه نسخه ماشین مجازی بر روی ذخیره ساز
  • قرار گرفتن خود ماشین های مجازی (Guest) بر روی ذخیره ساز
  • قرار گرفتن سرویس دهنده ماشین مجازی و ماشین های مجازی بر روی ذخیره ساز (Guest – Host)
  داشتن یک پشتیبان از ماشین های مجازی یکی از ارکان اصلی برای هر سرپرست سیستمی محسوب می شود تا ریسک از دست دادن آن به حداقل برسد. برای این کار با استفاده از نرم افزارهایی مانند Veem می توان نسخه پشتیبان از طریق رابط شبکه یا SAS بر روی ذخیره ساز قرار داد و در صورت از دست دادن ماشین اصلی وارد مرحله ی Disaster Recovery و بازیابی سیستم در حداقل زمان شد. برای درک بهتر مفاهیم پشتیبان گیری می توانید به مقاله جامع و دو قسمتی سایت پانا مراجعه کنید.   یکی از رایج ترین و سنتی ترین روش ها در پیاده سازی ماشین مجازی، قرار دادن آن بر روی یک سرور (Host) و ماشین مجازی آن (Guest) بر روی یک ذخیره ساز (NAS/SAN) است. اما این روش سنتی دارای مشکلات خاص خود است. یکی از عمده مشکلات در این روش ایجاد گلوگاه رابط شبکه در بین Guest و جابجایی سنگین داده است، که باعث کندی و کاهش میزان بهره وری می گردد. برای حل این مشکل استفاده از سرویس دهنده و ماشین مجازی هر دو بروی روی ذخیره ساز پیشنهاد می شود. در این روش هم سرور مجازی و هم ماشین مجازی هر دو بر روی یک سیستم که ترجیحا ذخیره ساز است قرار می گیرند و تبادل داده در بین ماشین های مجازی و سرویس دهنده ی آن به صورت داخلی صورت می گیرد. به این شکل مشکل گلوگاه شبکه به حداقل می رسد. بنابراین اگر تصمیم دارید چنین سناریویی را پیاده سازی کنید، بهتر است که از ذخیره سازهایی استفاده کنید که اولا قادر به اجرای مستقیم ماشین های مجازی بر روی خود بوده و همچنین دارای منابع قدرتمند مانند پردازنده و کارت گرافیک باشند. به چنین ذخیره سازهایی به اصطلاح مدل های Hybrid Storage گفته می شود که در آن سرور و ذخیره ساز با هم در یک سیستم قرار گرفته اند.

سرویس دهنده های چندگانه، ترکیبی از سرور دهنده و ذخیره ساز

  مدل های  TDS-1640 و TVS-1283 کیونپ از جمله سخت افزارهایی هستند که توانایی چنین کاری را دارند.  

توسعه دخیره ساز

اما حرف آخر! اگر برای یک مرکز داده قصد دارید یک ذخیره ساز تهیه کنید، به این نکته توجه داشته باشید که ذخیره سازی را انتخاب نکنید که نمی تواند به مدت محدودی فضای مورد نیاز شما را فراهم کند، چرا که با افزایش روز افزون اطلاعات، زمانی فرا خواهد رسید که نیاز به توسعه و افزایش فضای خود دارید. در این زمان با روش های مختلفی می توان این توسعه را ایجاد کرد. شاید ساده ترین روش، خرید یک ذخیره ساز جدید است. اما اگر به دنبال مدیریت واحد مرکزی برای این کار باشید، شاید ذخیره ساز مجزا از ذخیره سازهای قبلی شما بهترین گزینه نباشد. روش های مختلفی در این باره وجود دارد که در زیر به دو مدل از آن ها اشاره می کنیم.  

Expansion

توسعه دهنده یا Expansion وسلیه ای است که با استفاده از آن می توان ظرفیت یک ذخیره ساز را افزایش داد. عمدتا توسعه دهندگان با استفاده از یک کابل SAS و یا رابط USB به ذخیره ساز اصلی متصل و به صورت یکپارچه فضای خود را در اختیار ذخیره ساز اصلی قرار می دهند. استفاده از یک توسعه دهنده به جای یک ذخیره ساز اصلی مزایای زیر را دارد:
  • کاهش هزینه در مقایسه با خرید یک ذخیره ساز اصلی. عمدتا قسمت توسعه دهنده یا افزونه از نصف قیمت ذخیره ساز اصلی پایین تر است.
  • مدیریت یکپارچه. به راحتی می توان چند اکسپنشن را به ذخیره ساز اصلی متصل و از طریق منوی اصلی همه ی آن ها از مدیریت کرد. به طور مثال همه را با هم خاموش و روشن کرد، یا اگر ارتباط یکی از اکسپشن ها با سیستم اصلی قطع شود، در صورت وجود لینک های جانشین به صورت خودکار مسیریابی درون گروهی انجام شده و ارتباط برقرار می شود. یا اگر یک اکسپنشن به هر ولیلی قطع شود، سیستم مرکزی متوجه آن شده و تا زمانی که مجددا راه اندازی نشود، داده ای برای ذخیره سازی برای آن ارسال نمی کند.

ساختار اتصال توسعه دهندگان به ذخیر ساز اصلی، وجود لینک های متعدد، امکان افزایش تحمل پذیری در مقابل خطا را ایجاد می کند.

 
  • فضای یکپارچه. استفاده از ذخیره سازهای متنوع و منفک از یکدیگر شاید در ظاهر باعث افزایش فضا شود، اما یک فضای یکپارچه ای را نمی تواند ارائه کند. اما با استفاده از توسعه دهندگان فضا می توان به راحتی یک سیستم واحد با یک فضای یکپارچه بدست آورد.
از جمله توسعه دهندگان برند کیونپ می توان به موارد زیر اشاله کرد: EJ1600, TX500p, TX800, REXP1620U-RP, REXP1220U-RP, REXP-1610U-RP  

VJBOD

اگر در حال حاضر چندین ذخیره ساز دارید و توان خرید ذخیره سازهای جدید را ندارید، می توانید با استفاده از پروتکل VJBOD تمامی ذخیره سازهای خود را به یکدیگر متصل کنید. به این روش اگر یک ذخیره ساز دچار کمبود فضا شود و ذخیره ساز دیگری فضای آزاد داشته باشد، سیستم هایی که به صورت VJBOD به هم متصل شده اند به صورت خودکار این همکاری را با هم خواهند داشت که فضای آزاد خود را در اختیار دیگران قرار دهند. به این شکل تا حدی مشکل کمبود فضا برطرف می شود. نکته ای که در VJBOD باید در نظر بگیرید این است که سیستم هایی که با پروتکل VJOB سیستم ها از طریق رابط های شبکه (کابل شبکه) به هم متصل می شوند. در این حالت ممکن است گلوگاه شبکه باعث کندی در زمان های پیک ترافیک گردد. تا این جا به نکات کلیدی در ذخیره سازها که در مراکز داده باید در هنگام خرید و راه اندازی آن ها دقت شود اشاره شد. اما بر اساس نوع مرکز داده و سرویس هایی که در اختیار دیگران قرار داده می شود ممکن است نحوه استفاده از ذخیره سازها کمی متفاوت تر باشد. در صورتی که مقاله فوق تا به این جا نتوانسته سوال ها و نیازهای شما را برآورده سازد، می توانید به صفحه درخواست مشاوره سایت مراجعه کنید تا کارشناسان شرکت پانا پس از بررسی های لازم راهکار مناسب را به شما پیشنهاد دهند.